fbpx

Een nieuw jaar met nieuwe voornemens! In een eerdere blog schreef ik al over hoe je deze voornemens ook daadwerkelijk kunt volhouden. Namelijk door kleine stapjes te nemen om zo nieuwe gewoontes te ontwikkelen. We zetten vandaag de eerste stappen waarmee je jouw dag goed en gezond kunt beginnen. Met een goede kickstart van je dag krijg je energie waar je de rest van de dag baat bij hebt!

Tip 1: Sta op tijd op

Als je de dag actief begint heb je hier de rest van de dag profijt van. Door een vaste ochtendroutine te volgen, maak je een gewoonte en is dit zonder moeite vol te houden. Zorg natuurlijk wel dat je niet te laat gaat slapen. Op tijd opstaan heeft meerdere voordelen:

  • Het geeft je tijd wat je een hoop stress en chaos bespaart
  • Als je te lang slaapt, blijf je jezelf slaperiger voelen
  • Te lang slapen (meer dan 10 uur per nacht) kan juist overgewicht veroorzaken

Nog een tip: stop met snoozen! Hiermee gooi je je slaap- en waakritme mee overhoop. Als je wekker gaat produceert je lichaam hormonen om wakker te worden. Maar als je vervolgens weer gaat snoozen, maakt je lichaam weer slaaphormonen aan. En zoals bij alles geldt: het is even wennen maar als je eenmaal gewend bent aan je nieuwe gewoonte, kost het je ook geen moeite meer!

Tip 2: Begin de dag ontspannen zonder haast

Niks is vervelender dan je dag te beginnen met haast, stress en chaos. Het heeft invloed op je humeur en op je gezondheid. Door stress maak je namelijk cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer trek in zoetigheid en vet eten krijgt en meer vetopslag. Hierdoor ga je vervolgens slechter in je vel zitten en beland je in een vicieuze cirkel.

Natuurlijk heeft niet iedereen de tijd voor een uitgebreid ochtendritueel, dus zorg dat je een ritueel vindt waarbij je in ieder geval niet teveel hoeft te haasten. Zoals in tip 1 gezegd, zet je wekker op tijd zodat je de tijd hebt om te douchen, te ontbijten en misschien zelfs wat rek- en strekoefeningen of yoga te doen.

Tip 3: Drink 2 glazen water voor 10 uur

Dat voldoende water drinken op een dag belangrijk is, hoef ik je niet te vertellen. Aan te raden is om ongeveer 1,5 a 2 liter per dag te drinken, dat komt neer op zo’n 8 glazen. Tijdens het slapen verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk om in de ochtend meteen een glas water te drinken. Je lichaam heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Door water te drinken wordt je lichaam gereinigd en worden afvalstoffen afgevoerd. Ook blijkt uit onderzoek dat water een positieve invloed op je hersenen heeft. Doordat je helderder en sneller denkt, zijn 2 glazen water zeker aan te raden om je het gevoel te geven dat je echt wakker bent. En je bent dan ook al lekker op weg om aan je 8 glazen te komen!

Tip 4: Zet 2000 stappen voor 10 uur

Hoe heerlijk is het als je in de ochtend al lekker in beweging bent geweest. Je gaat de dag met extra energie tegemoet. Helaas heeft niet iedereen tijd voor een flinke workout in de ochtend. Probeer dan in ieder geval alvast zoveel mogelijk stappen te zetten. Loop rond tijdens het tandenpoetsen of een telefoontje. Ga de trap een paar keer extra op en af. Dit geeft je al een extra boost! Door in de ochtend al goed te bewegen komt endorfine vrij waardoor je stemming en energieniveau verbeteren. Je bent gedurende de dag meer alert en gefocust en ervaart minder stress. Vervolgens slaap je ’s avonds weer beter en kun je de volgende dag weer lekker op tijd aan je dag beginnen. Zo is de cirkel weer rond!

Meer tips en trics?

Volg NoNoToJoJo op Facebook en blijf op de hoogte. Nog een leuk nieuwtje! Op 14 januari geef ik een gratis webinar met nog veel meer tips en mogelijkheid om je vragen aan me te stellen. Schrijf je alvast in om je plek te verzekeren!