fbpx

2021 komt steeds dichterbij. Een jaar waarin velen, net als voorgaande jaren, vol goede moed en frisse energie starten met goede voornemens. Maar ook een jaar met onzekerheden. Zou dit het jaar worden waarin we minder beperkt zijn en meer vrijheid terugkrijgen? Het jaar waarin we elkaar weer kunnen knuffelen en met vrienden en familie het glas kunnen heffen?

Wat je voornemens ook zijn, met een goede mindset zorg je dat je 2021 met een open blik en lekker in je vel tegemoet treedt. De komende week geef ik je meerdere tips om je goede voornemens ook daadwerkelijk vol te houden. Volhouden is de sleutel tot succes!


Tip 1: Maak van je voornemen een goede gewoonte

Een voornemen zegt niet zoveel, actie ondernemen dat is de sleutel. Hieronder een klein inzicht van de werking van je hersenen om van voornemen naar gewoonte te gaan. Het begin van een nieuw jaar heeft iets magisch, het is een nieuwe start, je begint met een schone lei, het geeft je een mogelijkheid een aantal aspecten van je leven anders te doen, beter, of iets compleets nieuws. Vanzelfsprekend kan dit op elke moment van het jaar maar die 1-1 geeft wel een extra zetje.

Tijdens de meer relaxte, rustigere momenten van de feestdagen blik je terug op het afgelopen jaar en kijk je uit naar wat het nieuwe jaar je gaat brengen. En dan borrelen de goede voornemens naar boven. In het nieuwe jaar ga ik starten met hardlopen, afvallen, stoppen met roken, nieuwe baan zoeken, minder gestrest zijn, meer lezen, een opleiding volgen, naar de  sportschool etc. etc. Intenties die je op dat moment heel sterk hebt en waarvan je weet dat je dat graag wilt. En dan komt de uitvoering ervan. Intussen is het al bijna half januari, de eerste maand van het jaar is bijna voorbij en hoeveel van je goede voornemens heb je uitgevoerd? Terwijl je zoveel goede moed had dit jaar het toch echt anders te doen?

Het heeft allemaal te maken met de werking van je hersenen. De dagelijkse dingen, je gewoontes die je al jarenlang op dezelfde manier doet op de automatische piloot, zijn verbindingen in je hersenen die als het ware ingeklonken zijn. Het ziet eruit als de plattegrond van de metro van Londen en dan een miljoen keer meer verbindingen.

Dit is ongeveer een vertaling van die vastgeklonken gewoontes: Stel je voor; Je hebt een drukke dag achter de rug op je werk, je stapt opgelucht je auto in om eens lekker voluit mee te zingen met wat muziek en je krijgt een telefoontje binnen wat uitmondt tot een intens gesprek met een collega of familielid en plots rijd je jouw straat in. Hoe ben je hier gekomen, je kunt je de rit bijna niet herinneren, laat staan de handelingen die je het hebt uitgevoerd in het verkeer. Het schakelen, op tijd remmen, richtingaanwijzers, de weg naar huis, Deze verbindingen liggen diep en vast, je hebt het al zo vaak gedaan.

Terug naar de goede voornemens, deze hebben nog 0,0 verbinding aangemaakt, zeker als het om iets compleet nieuws gaat. Vandaar dat het dus moeite kost om het voornemen continu te blijven uitvoeren, door het vaker te doen wordt het een gewoonte. Dus blijf volhouden en zorg dat je voornemen ook de mogelijkheid geeft om een gewoonte te worden. Stel dus geen irrealistische doelen. Aarzel niet en vraag om hulp, of dit nu van mij is of je eigen support structure: NoNoToJoJo, niet meer bungelen, aan de slag!!

Wil je de volgende tips niet missen? Volg NoNotoJoJo dan op Facebook.

3 gratis videolessen in je mailbox

Alvast aan de slag met je goede voornemens? Start met 3 gratis videolessen per mail waarin ik je praktische oefeningen en tips geef om je op weg te helpen.

[caldera_form id=”CF5fe2582d80664″]