fbpx

Op het moment dat je besluit gezonder te gaan leven, wil je uit alle macht je ‘vastgeroeste’ gewoontes veranderen. Vol motivatie ga je aan de slag; je volgt een strikt dieet, gaat 3x in de week sporten en raakt de snoeppot niet meer aan.

Je houdt het eerst heel goed vol maar uiteindelijk val je toch weer terug in je oude patronen. Hierdoor raak je gefrustreerd en boos op jezelf dat je het niet hebt volgehouden. Je gaat jojo-en of komt zelfs kilo’s aan en van de positieve spiraal is weinig meer over. Herkenbaar?

Manage je verwachtingen

Het van de een op andere dag veranderen van gewoontes die al jaren onderdeel van je leven zijn, is een lost case. Denk je op 1 januari, ‘ik ga ervoor’ zonder een duidelijk en realistisch plan, dan eindig je alleen maar met frustraties. Dat ligt niet aan jou of aan je motivatie. Het duurt gewoonweg even voordat je hersenen nieuwe verbindingen hebben gelegd waardoor je hardnekkige gewoontes geleidelijk aan worden vervangen voor nieuwe gewoontes. Het aanleren van nieuwe gewoontes is de manier om blijvend resultaat te boeken op het gebied van gezonder leven, lekkerder in je vel zitten en afvallen.

De truc? Help je hersenen een handje en zeg niet: ik ga nóóit meer snoepen / op de bank hangen / gestrest zijn. Zorg voor realistische en behapbare doelen met tussenstapjes. Bijvoorbeeld:

  • Ik eet gezonder en maak een boodschappenlijstje voordat ik naar de supermarkt ga
  • Ik zorg ervoor dat ik gezonde snacks binnen handbereik heb
  • In plaats van om 19 uur op de bank te ploffen, maak ik eerst nog een wandeling
  • Als ik een drukke dag heb, zorg ik voor een ‘ademruimte’ van een paar minuten om weer op te laden

Als je een trap op loopt doe je dit ook trede voor trede. Door jezelf een helder doel te stellen en de stapjes hiernaar toe te bepalen, maak je het jezelf makkelijker om je oude gewoontes plaats te laten maken voor nieuwe gewoontes.

Het opstellen van een persoonlijke doelstelling en de stappen hier naartoe is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt flink wat zelfinzicht in je motivatie, zelfvertrouwen, valkuilen, patronen, stressoren, relaties en ga zo maar door.

Ervaar het zelf!

Ontvang nu 3 gratis lessen per e-mail om jouw doelstelling te formuleren en nieuwe gewoontes te trainen. Zet jouw eerste stap naar je doel!

[caldera_form id=”CF5fe2582d80664″]